Valašský Chleba

Valašský Chleba

Náš příběh, náš chléb a my

Bochník k sežrání

Chleba. Fenomén, který lidstvo vynalezlo před tisíci lety. Stále však neodmyslitelně patří k našich každodenním životům. V poslední době pekaři sází spíše na kvantitu, než-li kvalitu. Proto jsme se rozhodli jít až ke kořenům a našli jsme způsob, jak přivést tuto prapůvodní potravinu zpět k dokonalosti. Výrazná chuť se rozvíjí časem. Proto se snažíme nikdy nic neuspěchat, aby výsledná chuť byla pokaždé nezaměnitelná.

Vypečený umělec Ruda

Náš charismatický pekař Ruda má více než desetiletou praxi v oboru a prošel si několika známými lokálními pekárnami, kde dlouhá léta sbíral cenné zkušenosti. Valašský chleba pak spatřil světlo světa zhruba před pěti lety u Rudy doma, v klasické kuchyňské troubě. První větší štací pro něj byly Jižní svahy ve Zlíně, kde si pronajal prostor pro pečení. Jak zájem o chleba rostl, musela růst také pekárna. V současnosti Ruda Valašský chleba vyrábí v Sehradicích, kde si mimojiné pořídil klasickou kamennou pec z Čejče.

Všude je chleba o dvou kůrkách aneb jak to hněteme

Základ Valašského chleba tvoří tři základní suroviny. Voda, mouka z Kelčského mlýna a mořská sůl. Po umíchání kvasu z mouky a vody přichází rozhodující část - tzv. dvojitá fermentace, neboli dvojité kvašení. Právě díky němu získává chleba svou jedinečnou a neopakovatelnou chuť. Celý proces kvašení trvá více než dvacet hodin. V praxi to znamená, že těsto odpočívá, bobtná a promíchává se. Během dvaceti hodin se těsto musí každých pár hodin míchat a před poslední fází kvašení se do něj přidá sůl (případně i další sezónní ingredience). V této chvíli se těsto rozdělí do ošatek na jednotlivé bochníky, které se nechají v chladu pomalu kynout. Sklep, jenž využívaly naše babičky, nahrazuje v tomto případě efektivnější chladící box. Po několika hodinách v chladu putuje chleba do pece. Celý tento proces ovlivňuje řada vnějších faktorů jako venkovní teplota, vlhkost, teplota vody nebo například to, jak dlouho je namletá mouka. Právě z tohoto důvodu je každý bochník Valašského chleba zcela unikátní. A jak říká náš pekař Ruda: “Každé ráno se těším do práce, co mě zase čeká za překvapení.”.

Nejen chlebem živ je člověk

Jelikož s jídlem roste chuť, rozhodli jsme se naše chleby okořenit ještě něčím navíc. Kromě klasického chleba, který pečeme denně pouze z mouky, vody a soli, přidáváme do některých bochníků i nejrůznější sezónní ingredience. Mezi nejoblíbenější patří například chleba se sušenými rajčaty, cheddarem, kozím sýrem, nebo s medvědím česnekem, do jehož sbírání Ruda vždy zapojí celou rodinu. Velmi žádaný je také chleba škvarkový, s příchutí chilli, se sušenými meruňkami nebo ten s borůvkami a hořkou čokoládou. V jednoduchosti je krása, říká se. A tak je pro nás v těchto horkých letních dnech ideální svačinkou třeba chleba s máslem, rukolou, posypaný piniovými semínky a doladěný kapkou olivového oleje. To se pak rozpeče i kdejaký chlapák.

Kvas vs. kvásek

Poctivé pekařské řemeslo bylo vždy založeno na dlouhém procesu kvašení. Jak tedy vzniká tradiční kvasový chleba? Nejprve je třeba vysvětlit pár základních pojmů:

Kvas = Vzniká delším kvašením žitné mouky (obvykle drobně nakrájeného chleba) a ostatních surovin, přičemž neobsahuje droždí.
Kvásek = Živá surovina s kvasnou mikroflórou, kterou využíváme k výrobě domácího chleba. Pekaři také tímto pojmem označují postup aktivace droždí.
Droždí = Živé buňky kvasinek, které ke svému rozmnožování potřebují cukr.

Tradiční kvasový/kváskový chleba, nebo tradiční chleba s kvasem/kváskem = Je vyroben pouze za pomocí žitného kvasu, např. Valašský chleba.
Kváskový chleba = Je vyroben z jiného než žitného kvasu a při výrobě se využívá droždí.
Chleba kvasového/kváskového typu = Vyrábí se ze stabilizovaného kvasu a dalších přidaných látek.

Tradiční kvasový chleba tedy vzniká dvoufázovou fermentací - dvojitým kvašením. Tento proces může trvat až 48 hodin a probíhá díky kvašení žitné mouky s vodou. Naproti tomu chleba kváskový prochází tímto procesem velmi krátkou dobu. Kvašení je zde urychleno živými buňkami kvasinek - droždím.

Tím pádem je proces výroby pro výrobce jednodušší, ekonomičtější, časově nenáročný a také pružný z hlediska nabízeného sortimentu.



Lokální dodavatelé

Všechny suroviny, které do našeho chleba přidáváme jsou výhradně lokální nebo od lokálních dodavatelů. Zakládáme si na osobním přístupu a podání ruky je pro nás víc než milion lejster. Dodavatele si pečlivě vybíráme, jelikož máme společný zájem. Péct poctivý chleba, ze kterého se bude radovat celá rodina.

Sezónní suroviny
Je sezóna ořechů? Těště se na ořechový chleba! Je duben a venku roste medvědí česnek? Sami si ho nasbíráme, připravíme a do chleba s chutí přidáme. Aby si chleba zachoval svou jedinečnou chuť, je čerstvost surovin stěžejní. Proto naše produkty vyrábíme pouze se sezónních surovin, které zaručují jeho nejvyšší kvalitu.

Každý chléb je unikát
Celý proces přípravy chleba ovlivňuje mnoho faktorů, které mají zásadní vliv na jeho chuť. Mezi ně patří například venkovní teplota, vlhkost vzduchu nebo teplota vody, ze které se těsto hněte. Výsledkem těchto klimatických podmínek je naprosto jedinečná a neopakovatelná chuť každého jednoho bochníku, jenž vytáhneme z naší pece.

Profesionální přístup
Dáváme si na čas. Vrátili jsme se ke kořenům pekařského řemesla a obrátili současné zrychlené postupy naruby. Naši zaměstnanci i dodavatelé se ztotožňují s našimi hodnotami, které jsou založeny výhradně na kvalitě nabízeného sortimentu. Chleba pečeme po vzoru našich babiček - poctivě a s radostí.

NAŠE VÝDEJNÍ MÍSTA - ZDE

https://www.valasskychleba.cz
Valašský Chleba - Půdorys
Valašský Chleba

BUDOVA 13b
Vstup z Ulice Desátá

KDE NÁS NAJDETE

Facebook Edhouse s.r.o.  Instagram Edhouse s.r.o.


Přihlásit se

Nabídky z našich akcí

Drogerie Teta — JE NÁM LÍTO, ALE PRODEJNA UKONČILA SVOJI ČINNOST. Když se řekne "Teta", vybavíte si pravděpodobně hned prodejnu, kterou máte poblíž. Jsme největší síť drogerií v Česku. Celkem byste našli 500 obchodů…



  Po-Pá: 9.00-12.00  12.30-17.00. So-Ne: ZAVŘENO. Vvyužít můžete také náš e-shop. www.elektronickecigaretyolivie.cz Ano, moderní doba přináší nový styl i technologie. Vaperům, jak se kuřákům eletronických…



S LÍTOSTÍ OZNAMUJEME, ŽE RESTAURACE MUSELA K 28.10.2022 UKONČIT SVOJI ČINNOST.I přes velkou snahu celého kolektivu udržet tento koncept, ji vysoké ceny energií donutili provoz ukončit.Jak sami říkají, "nashledanou v lepších časech". No…



cookie

Používáme cookies

Abychom vám usnadnili procházení stránek, nabídli přizpůsobený obsah nebo reklamu a mohli anonymně analyzovat návštěvnost, využíváme soubory cookies, které sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzu. Jejich nastavení upravíte odkazem "Nastavení cookies" a kdykoliv jej můžete změnit v patičce webu. Podrobnější informace najdete v našich Zásadách ochrany osobních údajů a používání souborů cookies.

Souhlasíte s používáním cookies?

Ano, souhlasím Nesouhlasím Nastavení
close

Používáme cookies

Abychom vám usnadnili procházení stránek, nabídli přizpůsobený obsah nebo reklamu a mohli anonymně analyzovat návštěvnost, využíváme soubory cookies, které sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzu. Jejich nastavení upravíte odkazem "Nastavení cookies" a kdykoliv jej můžete změnit v patičce webu. Podrobnější informace najdete v našich Zásadách ochrany osobních údajů a používání souborů cookies. Souhlasíte s používáním cookies?

Nezbytné (technické)

Tyto cookies pomáhají s tím, aby byly webové stránky použitelné. Poskytují základní funkce jako je navigace na stránce nebo změna rozlišení prohlížeče dle velikosti vašeho zařízení. Bez těchto souborů nemůže web správně fungovat. Používáme krátkodobé (session cookie) – vymažou se z vašeho počítače po zavření prohlížeče.

Preferenční (funkcionální)

Preferenční soubory cookie umožňují webové stránce zapamatovat si informace, které mění způsob, jakým se webová stránka chová nebo vypadá jako je váš preferovaný jazyk nebo region, ve kterém se nacházíte.

Statistické (výkonnostní)

Tyto soubory cookie pomáhají vlastníkům webových stránek porozumět tomu, jak návštěvníci interagují s webovými stránkami tím, že shromažďují a hlásí informace, často anonymně.

Reklamní

Reklamní soubory cookie se používají ke sledování návštěvníků a jejich chování. Záměrem je zobrazovat reklamy, které jsou relevantní a poutavé pro jednotlivé uživatele, a proto jsou hodnotnější pro vydavatele a inzerenty třetích stran.

close

Cookies

Tento web používá soubory cookie a z hlediska zákona se jedná o osobní údaje. Správcem těchto osobních údajů je 13. Budova a.s., Vavrečkova 7074, Zlín 76001, IČ: 26968274.

Další detailní informace o tom, jak nás můžete kontaktovat a jak zpracováváme osobní údaje (včetně cookies), se dozvíte v dokumentu Zásady ochrany osobních údajů, který najdete na našem webu.

Obecně o cookies

Cookies jsou malé textové soubory, které mohou používat webové stránky k mnoha účelům, např. k personalizaci obsahu a reklam, poskytování funkcí sociálních médií nebo analýze návštěvnosti, některé slouží k tomu, aby si webová stránka pamatovala vaše preference. Tyto soubory se ukládají do vašeho zařízení (např. do počítače, tabletu nebo mobilního telefonu). Každá webová stránka může do vašeho prohlížeče odesílat své vlastní soubory cookies pouze v případě, pokud to umožňuje nastavení vašeho prohlížeče.

Zákon stanoví, že můžeme na vašem zařízení ukládat soubory cookie, pokud jsou nezbytně nutné pro provoz těchto stránek (viz sekce Nezbytné cookies), a to bez vašeho souhlasu, na základě tzv. oprávněného zájmu. Pro všechny ostatní typy souborů cookie potřebujeme váš souhlas, jehož plný text najdete zde, a který můžete kdykoliv odvolat pomocí tohoto formuláře.

Druhy cookies

Cookies se dělí podle účelu, k jakému jsou využívány a ta takto:

Nezbytné (technické)

Tyto cookies pomáhají s tím, aby byly webové stránky použitelné. Poskytují základní funkce jako je navigace na stránce nebo změna rozlišení prohlížeče dle velikosti vašeho zařízení. Bez těchto souborů nemůže web správně fungovat.

Tyto cookies lze blokovat (zakázat), ale část stránek se vám nemusí zobrazovat správně, některé části dokonce nemusí fungovat. Návody pro nejčastěji používané prohlížeče najdete zde:

Preferenční (funkcionální)

Preferenční soubory cookie umožňují webové stránce zapamatovat si informace, které mění způsob, jakým se webová stránka chová nebo vypadá jako je váš preferovaný jazyk nebo region, ve kterém se nacházíte.

Statistické (výkonnostní)

Tyto soubory cookie pomáhají vlastníkům webových stránek porozumět tomu, jak návštěvníci interagují s webovými stránkami tím, že shromažďují a hlásí informace, často anonymně.

Reklamní

Reklamní soubory cookie se používají ke sledování návštěvníků a jejich chování. Záměrem je zobrazovat reklamy, které jsou relevantní a poutavé pro jednotlivé uživatele, a proto jsou hodnotnější pro vydavatele a inzerenty třetích stran.

Seznam cookies

Na našem webu využíváme jak naše vlastní cookies, tak cookies třetích stran, jejichž vlastní zásady zpracování uvádíme zde:

Vypracovala advokátní kancelář Petráš Rezek

close

SOUHLAS SE ZPRACOVÁNÍM OSOBNÍCH ÚDAJŮ

Identifikace správce: 13. Budova a.s., Vavrečkova 7074, Zlín 76001, IČ: 26968274.

V souladu s ustanoveními Nařízení Evropského parlamentu a Rady EU 2016/679 o ochraně fyzických osob, v souvislosti se zpracováním osobních údajů (dále jen „Nařízení“) souhlasím tímto s tím, aby výše uvedená společnost (dále jen „správce“) zpracovávala mnou poskytnuté osobní údaje (dále jen osobní údaje), a to:

  • cookies

pro účely:

  • statistické(1) (např. doba vaší návštěvy našich stránek, nejčastěji používaná část webu apod.)
  • preferenční (např. identifikace prohlížeče, jazykové nastavení apod.)
  • marketingové a reklamní (např. personalizace reklamy, statistika vyhledávání apod.)
  • ostatní (jiné nezařazené technické účely)

Souhlas je možno nastavit pro všechny (tlačítko Ano, souhlasím) nebo pouze pro některé účely (zaškrtnutím příslušné části), případně je možné zamítnout vše (tlačítko Nesouhlasím).

Při udělení souhlasu smarketingovými a preferenčními cookies může docházet k profilování.

Poskytnutí údajů k účelům zpracování dle tohoto souhlasu je dobrovolné.

Beru na vědomí, že mám právo:

  • požadovat přístup k mým osobním údajům,
  • požadovat opravu či výmaz mých osobních údajů,
  • požadovat omezení zpracování,
  • vznést námitku proti zpracování,
  • na přenositelnost osobních údajů,
  • podat stížnost proti zpracování osobních údajů u Úřadu pro ochranu osobních údajů.

Byl/a jsem poučen/a, že mám v souladu s Nařízením právo kdykoliv odvolat svůj souhlas odvolat pomocí tohoto odkazu.

Veškeré informace včetně možnosti výkonu svých práv, způsobu odvolání souhlasu a doby uložení jednotlivých cookies najdete v dokumentech Cookies a Zásady ochrany osobních údajů, které najdete na našem webu.

(1) Zpracování statistických cookies je naším oprávněným zájmem. Zaškrtnutím příslušné části zde můžete uplatnit námitku proti tomuto zpracování a zastavit jejich zpracování.